BELANGRIJKE INFORMATIE :

Projectnaam: 416 appartementen Heycop Utrecht

Datum: oplevering maart 2024

Opdrachtgever: Plegt Vos

Locatie: Utrecht

Omvang : 416 appartementen

Projectfilm: nvt

Neem contact op met

Roan van der Veen

Bouwfysisch-, EP-adviseur & thermograaf

Bouwfysisch-, EP-adviseur & thermograaf

roan@invent.nl

SAMENVATTING VAN HET PROJECT

Op het terrein van soepfabriek Intertase aan de rand van de Utrechtse wijk Parkhaven heeft Plegt-Vos 416 gloednieuwe, duurzame appartementen ontwikkeld en gerealiseerd. SOCOTEC Building Performance voert regelmatig werkzaamheden uit in opdracht van Plegt-Vos.

Voor deze opdracht zijn wij in 2021 gevraagd om energielabels te verzorgen voor 416 appartementen. Tevens kregen we de opdracht om luchtdichtheidsmetingen te verzorgen en thermografische inspecties uit te voeren. Per blok hebben we twee luchtdichtheidsmetingen uitgevoerd en hebben we vier blokken geïnspecteerd met warmtebeelden. Alle resultaten die wij hebben verkregen door de uitvoering van metingen en inspecties voldeden aan de gestelde normen. 

OMSCHRIJVING VAN HET PROJECT

De gemeente heeft voor dit project een zogeheten bouwenvelop opgesteld. Hierin staan de randvoorwaarden voor de herontwikkeling van het terrein beschreven. Eén van deze voorwaarden was dat Heycop moest gaan bijdragen aan een gezonde en duurzame ontwikkeling. Om dit gedurende de bouw te kunnen bewerkstelligen is SOCOTEC Building Performance gevraagd om inspecties uit te voeren voor het vaststellen van het energielabel en de luchtdichtheid van ieder blok. Deze werkzaamheden werden circa drie weken voorafgaand aan de oplevering van elk blok ingepland. Zodra een blok bijna gereed was, zijn wij vanuit onze vestiging in Beilen afgereisd naar het Heycopplein in Utrecht.

In de winterperiode 2022/2023 en 2023/2024 hebben we tweemaal een thermografische inspectie ofwel een warmtescan uitgevoerd. Deze metingen werden separaat ingepland van de overige inspecties, omdat deze inspectie alleen uitgevoerd kan worden bij een temperatuurverschil van 15 graden. Het eerste blok dat gereed was hebben we mogen inspecteren vanaf een hoogwerker. Door de hoogte van de gebouwen, kan er reflectie in de warmtebeelden ontstaan. Dit heeft te maken met de hoek van in- en uitval. Om de reflectie vanuit de hemel zoveel mogelijk te reduceren hebben we ook scans uitgevoerd op hoogte. Hierdoor kregen we een optimaal beeld van de status van het pand en konden we goed beoordelen of de thermische schil goed op elkaar aansluit. Ook uit deze scans kwam na voren dat de appartementen voldeden aan de gestelde normen.

Wil je meer weten over dit project ? Neem contact met ons op

Neem contact met ons op
roan@invent.nl